Welkom in De Creuse

De Creuse, het groene hart van Frankrijk, ligt een van de minst dichtbevolkte departementen van Frankrijk, de Limousin, met ongeveer 20 inwoners per km2.

De Fransen noemen het ook wel liefkozend “ la France Profonde ofwel “ het ware Frankrijk, onaangetast en oorspronkelijk. Hier vindt men nog vele uitgestrekte bossen en wel 2500km uitgezette wandelroutes. Ook kun je uren wandelen, fietsen, motorrijden of autorijden door het prachtige glooiende landschap zonder iemand tegen te komen.

De Creuse is het gebied voor de rustzoeker, er is geen vervuilende industrie, geen grote autosnelwegen dus de lucht is schoon en het is hier nog echt stil. ’s Nachts zie je hier betoverende sterren hemels omdat er geen “lichtvervuiling” is.

Het klimaat kenmerkt zich door de lange zomers en een korte, heldere winter.

Het is een heuvelachtig landschap met laag en middelgebergte, doorkruist door de rivier de Creuse, waarnaar de streek is vernoemd. Maar ook rivieren als de Voueize, de Tardes en de Gartempe kronkelen door het lieflijke landschap. Ook talloze meren en stuwmeren kenmerken het landschap. De Creuse wordt daarom niet voor niets het land van de duizend en een meren genoemd.

Het gebied kent een zeer gevarieerd landschap waar stenen muurtjes en talloze heggen de kleine weiden omlijsten. In deze weiden loopt het Limousin-rundvee. Dit Rundvee is in de hele wereld bekend om de kwaliteit van het vlees.

Er zijn talloze leuke dorpjes en stadjes die allemaal een bezoekje waard zijn. Maar natuurlijk ook de bekendere plaatsen zoals Aubusson, de stad van de wandtapijten en de provincie hoofdstad Limoges beroemd om het porselein en emaille.

Wij worden hier iedere dag verrast door de heerlijke stilte, de vriendelijkheid van de bevolking, de ruimte en het heerlijke klimaat. Het is net of de tijd hier heeft stilgestaan!

Lac de Vassivière

Het Lac de Vassivière is een stuwmeer op de grens van de departementen Corrèze, Creuse en Haute-Vienne.

De stuwdam is van gewapend beton en werd tussen 1947 en 1950 aangelegd. Het meer is 9,76 km2 groot en is de belangrijkste watervoorziening van de Limousin. Het is één van de grootste kunstmatige meren in Frankrijk. Het ligt ten noordwesten van het plateau de Millevaches. Het meer wordt voornamelijk gevoed door het riviertje de Maulde.

Aan het meer kun je heerlijk zonnen of als de weersverwachting iets minder is mooie wandelingen maken.

Parc Zoo du Reynou

Met meer dan 100 diersoorten zeker de moeite waard om te bezoeken. Deze dierentuin ligt op slechts 10km van Limoges.

Brocante & Vide-geniers

Overal in de Creuse vind je zogenaamde Brocantes en Vide-greniers. Brocante is het Franse woord voor vlooienmarkt en de letterlijke vertaling voor Vide-greniers is lege zolder. Hier vind je leuke en interessante spullen uit vroegere tijden die in trek zijn, maar niet vallen onder de noemer antiek. De brocante spullen hebben een doorleefd karakter (wat het voor de liefhebbers aantrekkelijk maakt), het heeft een geschiedenis. Brocante staat voor een warme landelijke stijl die charmant oud oogt.